Mennyire múlik a fogyasztás a gépkocsivezetőn?

A fuvarozás, szállítmányozás legjelentősebb kiadása az üzemanyagfogyasztás. Ha nem jól választottuk meg a járművet, akkor a fogyasztáson már nem sokat lehet javítani. – Mondják sokszor….

A helyzet az, hogy a gépkocsivezetők képesek ilyenkor is „csodát” tenni a fuvarozóknak. Más kérdés, hogy ebben képesek e a munkáltatók támogatni őket.

Nézzük meg, mi történik akkor, ha nem a legjobb autót vezetjük és nem a legjobb felszereltséggel. Mit is tehet ilyenkor egy gépkocsivezető!

Jobban fogalmazva, mennyi mindent tehet egy-egy gépkocsivezető!

Konkrét példám, egy általam 122 km-es útszakasz megtételére vonatkozik. Két nap, ugyanolyan terhelés, ugyanaz az útvonal, azonos útviszonyok.

122 km-es táv összehasonlítása…

Míg az első esetben csak és kizárólag az általam vezetett jármű gyári kivitelére támaszkodtam, a második esetben igyekeztem a jármű kényelmi berendezéseinek használatát korlátozni. (Számomra az automata váltó is ide tartozik!)

Ez azt jelenti, hogy a második esetben manuálisan váltottam és igyekeztem a lehető legjobban az optimális fordulatszám-tartományban tartani a motort, ezzel együtt igyekeztem közel azonos sebességgel haladni a járművel. A konkrét ismerethez hozzá tartozik, hogy ez egy IVECO Stralis 330-as jármű, mellyel egy Wielton 18 tonna összgördülő súlyú, de az út során csak 9,1 tonna összgördülő súllyal rendelkező, forgózsámolyos pótkocsi lett vontatva.

Az út Kaposvár – Székesfehérvár viszonylatban történt, mindkét esetben Kaposvárról – Igal érintésével közlekedtem, Kereki után pedig a Kőröshegyi völgyhíd után hajtottam fel az autópályára. Tehát alsóbbrendű út, autópálya és emelkedők is vannak az úton. Igyekeztem a legváltozatosabb útvonalat használni, ahol bőven van emelkedő, kanyar így a váltásokkal és a fékezésekkel is meg kell küzdeni…

Az automata váltó használata mellett az átlagsebesség a megadott szakaszra 67,4 km/h, tehát az első esetben.

Automata váltós tempó
Manuális váltásokkal az út…

Mindkét esetben a vezetési időket is láthatóvá teszem, hogy a konkrétan úton töltött idő is egyértelmű legyen.

A második esetben, ahol én váltottam az átlagsebesség 64,3 km/h volt.

Ebből messzemenő következtetés csak annyi vonható le, hogy mindösszesen pár perccel értem később a kijelölt helyre.

Nézzük tovább, hogy mit mutatott a teherautónk kijelzője a megállást követően. Itt látható a szembetűnő változás.

122 km, 36 liter üzemanyag felhasználás, automata váltó, tempomat, stb…

A fogyasztási adatok szerintem a legérdekesebbek. Ezen a 122 km-en mindösszesen 3 literrel fogyasztott kevesebbet ugyanaz a jármű, pusztán azért, mert kézi váltásokkal és a motor fordulatszámának optimális tartományban – (nyomaték szempontjából!) a GKI-ban is meghatározott és emlegetett felső tartományában – használtam a járművet.

Kézi beavatkozás a váltásoknál, ugyanaz a 122 km

Mondható, hogy ez nem egy nagy szám. Mindazonáltal tisztán kivehető az eredményből, hogy esetünkben, a gyártó által beállított jármű és az üzemeltető által jónak vélt gép, alaphangon 100 km-ként hozzávetőlegesen 3 literes fogyasztási többletköltséget okoz. Még akkor is, ha nem beszélünk az egyéb lehetőségekről!

Az is jól látható, hogy adott esetben a gépkocsivezető hozzáállása, illetve odafigyelése képes ezeket a hibákat jelentősen korrigálni.

Ennél a járműnél, természetesen ez csak egy elenyésző megtakarítás.

Vezetéstechnikai megoldásokkal, további üzemanyag megtakarítás érhető el!!!

Tudni kell, hogy átlagosan egy-egy járműnél közel 30-33%-os megtakarítás lenne realizálható, amely pusztán a jármű vezetési stílusától, technikájától függ, tehát a gépkocsivezetőtől. Ez összességében elképesztő szám, ha kivetítjük a hazai tehergépjármű állományra, nem is beszélek arról, hogy mi történhetne, ha ezeket az ismereteket oktatnák a személy-gépjárművezetők körében és alkalmazásukat megkövetelhetővé tehetnénk.

Környezetszennyezésről is beszélek, mert ha ezeket a számokat általánosan hozná mindenki, akkor azonnal radikálisan csökkenthető lenne a kibocsátott károsanyag mennyiség, és ez nem is kerülne semmilyen beruházásba! Pusztán ismeretbővítésbe és némi gyakorlatba….

Teljesítmény vs. Nyomaték vs. Gazdaságosság III. rész (beszerzőknek is!)

A GKI egyik kiemelten kezelt része a gazdaságos üzemeltetéshez tartozó anyag.

Sokszor kiemelten fontosnak és magától értetődőnek tartják az üzemeltetők, hogy a hivatásos gépkocsivezetők a GKI ismeretében „kötelezően” gazdaságosan fogják üzemeltetni az autóikat.

Az a helyzet, ahogyan az előző két fejezetben már megismerhettük, a tanult dolgok a valódi ismeret hiánya miatt nem minden esetben produkálják a megfelelő eredményt….

Ennek a bejegyzésemnek a címéhez a „beszerzők” is kiemelten hozzákerültek. Hogy miért?

Egyszerű, az a helyzet, hogy a GKI oktatásnak az anyagát minden beszerzőnek, tulajdonosnak és üzemeltetőnek ismernie kellene ahhoz, hogy minden esetben a feladnak legjobban megfelelő gépjárművet szerezzék be és ezzel együtt a munkavállalókat is meg tudják tartani hosszútávon! (Mert nem minden a havi fizetés!)

Most akkor milyen is kell?

Szóval beszéljünk a beszerzőkről.

Milyen a jó autó az Ő szemszögükből?

Legyen olcsó, legyen alacsony fogyasztású és lehetőleg ne hibásodjon meg, vagy a szerviz költsége alacsony legyen.

Nézzük, hogy hol hibáznak már az elején ezek az emberek és cégek.

Mindenki elképzel egy autót a feladatra, amelyet meg kell oldania, de! Eleve azzal indítják a beszerzéseket, hogy saját aggyal összeraknak egy ideálisnak tűnő járgányt és erre kérnek a gyártóktól, forgalmazóktól árajánlatot. Kevés cég konzultál előtte bármilyen kereskedővel, hogy esetlegesen az adott munkához alkalmas e, az elképzelt autó.

Ugyanez igaz a gépjárművek felépítményére és kiegészítőire is.

Helyesen ennek úgy kellene zajlania, hogy a kereskedőkkel megosztják a beszerzők az elvégzendő feladat részleteit és egy erre alkalmas járműkivitelre kérnek ajánlatot. Nem a műszaki paramétereket határozzák meg, hanem a feladat összetettségét, a szállítandó rakomány összetételét, illetve azokat az útvonalakat, amelyeken a feladatot végezni fogja a teherautó.

Miért mondom ezt?

Jelenleg a megálmodott műszaki paraméterekre van szabva az ajánlattétel, így az ajánlatok a műszaki tartalomnak megfelelően érkeznek és pusztán a beszerzési ár, ami dominál. Másodlagos szerepet játszik a beszerzésben a szervizelés, a szervizháttér, vagy éppen a több funkció, a több feladatra ellátás képessége. Nem is beszélve a gépkocsivezetők kényelméről, vagy a másodlagos piacon történő értékesítésről.

Ezért van az, hogy időnként olyan funkciókkal ellátott járműveket vásárol meg valaki, amelyek pusztán kereskedelmi fogások miatt kerülnek a járművekbe. Nem is beszélve arról, hogy hosszútávon az alacsonyabb beszerzési ár egy-egy járműnél akár 5-7.000.000.- Ft-os üzemeltetési többletköltséget okoz egy-egy vállalatnak évente.

Persze a többletköltségek okozati összefüggéseit az üzemeltetők elsősorban a gépjárművezetőkre szeretnék áthárítani és alapból a helytelen üzemeltetésre helyezik a hangsúlyt. (Mondjuk a gyártók is erre igyekeznek kenni minden előforduló hibát!)

Hogy világosan beszéljek!

Nézzünk egy konkrét példát, mert azt mondják a matek nem hazudik. Feltételezzük, hogy egy IVECO Stralis 330-as 4X2 alváz beszerzési ára 45.000.- Euró, ehhez adjunk 15.000.- Euró felépítményezési költséget. Így mondhatjuk, hogy 60.000.- Euró költségen van egy komplett autónk.

A másik kapott ajánlatunk legyen egy Volvo FM 330 Le alváz, amelyet ugyanazzal a felépítménnyel látunk el. Legyen ennek az alváznak egy kereskedő által általánosan ajánlott felszereltséggel az ára 60.000.- Euró plusz a felépítmény, tehát 75.000.- Euró a komplett autónk.

Van egy 60.000.- Euró és egy 75.000.- Euró beszerzésünk egymással szemben. Gyakorlatilag a felépítmény ára körülbelül a különbség (megjegyzem ez a valóságban is így van!).

Az IVECO 1400 Nm nyomatékot ad le megközelítőleg 1400-as fordulaton (1400-1700-ig!).

A VOLVO 1600 Nm nyomatékot ad le megközelítőleg 950-es fordulattól (950-1400-ig)

Fogyasztásban az IVECO hozzávetőleg 23 literes fogyasztást produkál félautomata váltójával.

A VOLVO váltója és hajtáslánca 19 literes fogyasztást produkál 100 km-t.

Matekozzunk:

Megtett kilométer/hó Átlagfogyasztás Havi elfogyasztott üzemanyag Forintban 410 Ft/liter üzemanyag árnál  
10.000 km 23 liter/100 km 2300 liter 943.000 Ft IVECO
10.000 km 19 liter/100 km 1900 liter 779.000 Ft VOLVO
15.000 km 23 liter/100 km 3450 liter 1.414.500 Ft IVECO
15.000 km 19 liter/100 km 2850 liter 1.168.500 Ft VOLVO

 10.000 km-nél a VOLVO éves megtakarítása: 1.968.000.- Ft

15.000 km-nél pedig ez a szám már, 2.952.000.- Ft.

A motor adottsága tehát messzemenőkig fontos a gazdaságos üzemeltetésben. A felépítmény ára 15.000.-Euró volt, amit 312.- Ft-os áron váltunk most, tehát: 4.680.000.- Ft a két jármű között a beszerzéskor különbség, ami a fenti számítás alapján a 2. évben fog eltűnni a két autó között.

Általában 5 éves üzemeltetéssel számolunk, hiszen addigra az autónk már 700.000 km-körül futott, tehát ideje cserélni! A VOLVO addigra alsóhangon 8.856.000.- Ft-ot hoz nekünk pluszban a konyhára, tehát a következő beszerzésnél bőven megtermeli a megfelelő felépítmény, vagy esetlegesen egy még jobb motorral rendelkező jármű beszerzéséhez a költséget.

Nem is beszélve arról, hogy a másodlagos piacon a jármű korábban, kevesebb kilométerrel és magasabb áron lesz értékesíthető, tehát a következő beszerzés sokkal kedvezőbb feltételekkel indítható!

Még valamit kiemelek! Az IVECO 330 Le-s változatát hasonlítottam most egy másik 330 Le-s járműhöz. A fenti állítás akkor is igaz, ha a motor karakterisztikája jobb, ha azonos gyártótól származik a jármű. Ezzel azt akarom mondani, hogy az IVECO 500 Le-s változata is tud ekkora megtakarítást generálni, ha nem a beszerzéskor akarunk mindenáron spórolni, hanem a megfelelő fuvarfeladathoz, megfelelő motorral szerelt járművet vásároltunk.

Választék az van!

Minket gépkocsivezetőket azért érint mindez, mert időnként olyan fogyasztásokat várnak el tőlünk, amelyet a jármű nem tud produkálni, még a legnagyobb jóindulat mellett sem.

Használhatod ideális fordulatszámon, ha a fuvarfeladatokhoz nem passzol a járműved. Egy nemzetközire kialakított nyergesvontató nem fog jó fogyasztani a városban és fordítva.

Ennek a kialakításhoz van köze, melyet majd később még taglalunk.

Még valami!

A teherautók fogyasztása a fuvarozás költségeinek mintegy 40%-át teszik ki! Ezért érthető, ha a tulajdonosok és üzemeltetők a gépkocsivezetőktől is azt várják, hogy csökkentsék a költségeket.

Mindez csak akkor lehet sikeres mindkét részről, ha a beszerzésért felelős személyek átgondoltan, a gépjárművezetőkkel és a kereskedőkkel egyeztetve alakítják ki a beszerzéseket! És itt nem feltétlenül az árakról beszélek, hanem a járművektől elvárt követelményekről, hiszen a gépjárművezetőknél nincs tapasztaltabb az adott fuvarfeladatok végrehajtásában!

Teljesítmény vs Nyomaték vs Gazdaságosság II. rész

A korábbi bejegyzésemben jeleztem, hogy a címben szereplő fogalomnak a gépkocsivezetésnél is nagy jelentősége van.

Gyakran hallom a gépjárművezetők beszélgetéseiben, hogy “ez a gyártó keréken mért nyomatékot mond” a másik “a motoron mért nyomatékot”….

Tegyük ezt tisztába.

A jelleggörbe az előző poszt képein látható. Ez minden esetben a motorokról készül. Tehát nem a kerekeken jelentkező nyomatékot ábrázolja. Alapvetően a főtengelyen jelentkező erők méréséből állnak rendelkezésre ezek az adatok,a méghozzá próbapadon történő tesztelésekkel.

A kerekeken, helyesen a vonóerő jelenik meg, de ez már egy összetettebb dolog.

A vonóerő már a váltó áttételeiből és a differenciálmű áttételezéseiből következik. Ezek megfelelő méretezése miatt tud a jármüvünk tisztességes erővel dolgozni, vagy nem dolgozni….

Ahhoz, hogy gazdaságosan és jól működtessük a járművet a jelleggörbe ismerete szükséges az autóhoz. Megjegyzem, hogy ha a fogyasztás nem számítana, a kiegyensúlyozott és tartós működtetéshez is szükséges ismerni a megfelelő fordulatszámhoz tartozó nyomatékot (nem a lóerőt!).

A lényeg, hogy a GKI oktatáson meghatároznak egy általános fordulatszámot és tartományt, amelyet a tesztekhez ismernünk kell. De! Ez az ideális tartomány minden motornál más és más helyen van! Nem a motor névleges teljesítménye a meghatározó, hanem a megfelelő nyomaték!

A GKI azt írja, hogy az ideális tartomány felső harmadában kell tartani a fordulatszámot.

Ez valóban megfelel a valóságnak. És miért?

Például, amikor folyamatos haladáskor jön egy kisebb emelkedő ebben a tartományban a motor a maximális nyomaték görbe felső tartományában dolgozik, alacsony fogyasztás mellett. Az emelkedő elérésekor a fordulatszám csökkenni kezd, de továbbra is rendelkezésünkre áll a megfelelő nyomaték a haladáshoz. Ez mindaddig így van, amíg a fordulatszám le nem csökken. Ekkor válik majd szükségessé a visszakapcsolás….

Összefoglalva: Ha 500-as Iveco-val mész, nem biztos, hogy 500-as Volvo kategóriában van az autód! Fogyasztásban sem biztos, hogy ugyanazt produkálja a két vas.

A GKI teszten a helyes választ add meg, de tudd, hogy valóságban ismerned kell az autódat ahhoz, hogy jól használd és ne okozzon bosszúságot!

A következő posztot a beszerzőknek szánom, és mindazoknak, akik felelősek a gépjárművek üzemeltetéséért….

Teljesítmény vs. Nyomaték vs. Gazdaságosság I. rész

A legutóbbi oktatás alkalmával az oktatónak is elmondtam a véleményem.

Nevezetesen, hogy a GKI oktatásokon, pont ebben a témában szükséges lenne a járművek beszerzéséért felelős dolgozóknak -időnként a tulajdonosoknak – is részt venni.

Az írásom alapja az a kérdés a GKI tesztlapon, amely azt kéri, hogy az 1000-1200 ford/perc fordulatot tartsd a járművel, hogy ideális legyen a fogyasztásod!

Miért?

Mert egyszerű elmondani egy gépjárművezetőnek, hogy mikor a legalacsonyabb az üzemanyag fogyasztás és egy vizsgán egy tesztben számonkérni, ugyanakkor a valóságban sokszor az adott jármű nem felel meg a GKI oktatáson bemutatottaknak.

GKI-ban oktatott ideális fordulatszám!

Ahogy az ábran is látod és az oktatáson is tanították a zöld jelzés felső tartományában tartott fordulatszám az ideális, ekkor fogyaszt jól bármelyik tehergépjármű.

Ehhez még hozzátesznek általában egy ábrát, amelyet csak felületesen futnak át, pedig a két ábra együtt ad igazán sok információt nekünk gépkocsivezetőknek (illetve adhatna a beszerzőknek és tulajdonosoknak is!).

A tankönyvből és a tesztlapokról ismert jellegrajz egy motorról…

A helyzet a gyakorlatban:

Így, hogy egymás alatt van a két kép, talán egyértelműbb a helyzet! A jármű gazdaságos működését nem a névleges teljesítmény határozza meg.

Azaz, jelen esetben ez a 370 Le-s motor, nem a 370 Le meglétekor fogyaszt a legjobban, ami 1800 ford/perc fordulatszámon jelenik csak meg!

Látható, hogy ez a motor az ábra alsó részén a legalacsonyabb fogyasztását hozzávetőlegesen az 1000-1350 ford/perc produkálja, ami ahogyan az ábrán is látható megegyezik a motor maximális nyomatékának tartományával 2300 Nm-es legnagyobb nyomatékkal.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ezzel a járművel akkor járunk a leggazdaságosabban, ha a motor fordulatszámát 1300 ford/perc szinten tartjuk, ahol a nyomatéktartomány is a legideálisabb.

Mondom a saját példámat is, hogy minden tiszta legyen!

Egy IVECO STRALIS 330 Le-s névleges teljesítménnyel rendelkező gépjárművet vezetek, amelynek a fordulatszáma, a gyártó szerint, ahogyan az a képen is látszik 1200 – 1700 ford/perc tartományban van!

A GKI-ben oktatotthoz képest eltérés a valóságban!

Jól látható, hogy a GKI-ben oktatott információkhoz képest ez a jármű nem rendelkezik azokkal a paraméterekkel, amelyekkel az oktatásban találkozol.

Itt is igaz, hogy ebben a tartományban tartsuk a fordulatot, DE!

Mivel ennek a motor fordulatszámnak az eléréséhez üzemanyagra van szükség, így érthető, hogy mindenképpen többet fogyaszt ez az autó, egy hasonló kaliberű, de alacsonyabb fordulaton előállított maximális forgatónyomatékkal rendelkező járműhöz képest.

Egyértelmű, hogy ez a motor karakterisztika, nem lesz közel sem olyan gazdaságosan üzemeltethető, mint a GKI oktatási anyagokban szereplő járműé!

Mi a köze a maximális forgatónyomatéknak, a névleges teljesítményhez? Miért fontos a kettő éles elválasztása egymástól a gépkocsivezetőnek?

Na ez lesz a következő rész….

Amiről nincs szó a GKI oktatáson…

Sokan a gépkocsivezetők közül azt tartják, hogy a GKI oktatás egy teljesen felesleges dolog és teljesen feleslegesen van 5 évente felujító képzés. Ugyanakkor a “tapasztaltak” folyamatosan kritikával illetik a fiatal, illetve kedző gépjárművezetőket, pedig hát honnan is tudná….

A magam véleménye az, hogy nagyon jó dolog, hogy a hivatásos gépjárművezetés egy alap ismeretanyaghoz van kötve és csak ennek az anyagnak a megismerése után van lehetőség aktívan részt venni a közlekedésben.

Sajnálom viszont, hogy számos ponton eltér a valóság és az elmélet egymástól és erre sem az oktatók, sem pedig a tananyag gazdái nem hívják fel a figyelmét a tanulóknak.

Valójában ezért hoztam létre ezt az oldalt, hogy kicsit közelebb hozzuk a gykorlatot az elmélethez.

Forgattam a jelenleg elérhető tankönyvek mindegyikét, de például a digitális tachográfokról tartott oktatási anyagokban egy szót sem találtam a részletes tachográfhasználattal kapcsolatban.

Mivel a tankönyvekben csak egy-egy kiragadott példa van elhelyezve, ezért fontosnak tartom, hogy minden GKI oktatásban részt vevő tudja, hogy a tachográfok gyakorlati használata a használatba vételt megelőzően is megismerhető és ehhez nem kell tanfolyam.

Azonnali információk minden tachográfról!

Honnan érheted el mindezt?

Minden tachográfra készül egy úgynevezett “Felhasználói kézikönyv”, ezt ideális esetben megtalálod a járműben, amellyel dolgozol.

Használati utasítás, felhasználói kézikönyv

Ezeket a kézikönyveket egyébiránt letöltheted teljesen ingyenesen (ne fizess semmi okosságért!) PDF formátumban a gyártók honlapjáról, az adott típusra vonatkozóan, ami abban az autóban van, amivel dolgozni fogsz.

Miért is fontos ez?

Egyrészt, a tachográfok ugyan egységes jelzésekkel dolgoznak, ugyanakkor kis eltérések a kezelésükben vannak.

Példa: A GKI oktatáson azt tanítják, hogy: minden adatot UTC időben kell megadnod. Ez a gyakorlatban nincs minden esetben így. Tachográftól függően vannak típusok, amelyek helyi időben kérik a kiegészítések bevitelét, ilyenkor, ha UTC időben adsz meg adatot, akkor eltérsz – az időzóna miatt – például a napi pihenő időben a valóságtól!!!

Másrészt, a tachográfok biztonságos és tudatos kezelése megóv a bírságoktól. Ehhez a legnagyobb segítség, ha példákkal és konkrét képekkel kiegészítve látod a teendőket.

Harmadrészt, megtalálod benne azokat az információkat is, amelyeket az üzemeltetők használnak. Itt megtalálod, a rólad és a járműről tárolt adatok típusait, illetőleg azokat az ismereteket, amelyeket az üzembentartóknak meg kell valósítaniuk a jármű üzemeltetése kapcsán.

Felhasználói kézikönyv járművezetőkre vonatkozó része

Ha tehát most készülsz GKI vizsgára, vagy egyszerűen csak jobb vagy magabiztosabb szeretnél lenni a tachográfokat illetően, akkor ne habozz, keress rá a neten az általad használt tachográfra és tanulmányozd a használati utasítást. Pár oldal átnézése megkönnyíti a munkádat, megóv a bírságtól és felruház némi ismerettel, így nem leszel megvezethető!

A gépkocsivezetőkről

Pár hónapja feltettem egy videót a YouTube-csatornámra. Amíg ezzel az oldalammal bíbelődtem, nem is foglalkoztam azzal, hogy mi történik a csatornán, mennyien nézik, vagy nem nézik meg a videót…

Most, hogy egyre közelebb vagyok a teljesen elkészített honlaphoz, benéztem ide is. Meglepődve láttam, hogy 28 ezer felett van a megtekintések száma, így igyekszem majd a következőkben videóval összekötni a mondandómat.

Amiről most szólni szeretnék, az a kommentek és megnyilvánulások a csatornámon. Nem fogok letiltani senkit, mert szerintem fontosak a vélemények.

Mindazonáltal – és ezt már nálam okosabb és tanultabb emberek is elmondták – meglepődve tapasztalaom, hogy mi férfiak (és ebbe magamat is belesorolom!!!), mennyire képtelenek vagyunk arra, hogy egyszerűen csak úgy tudomásul vegyünk bármit is.

Sokan azt gondolják, hogy senki, csak ők tudnak mindent a vezetésről és ez a legjellemzőbb a férfiakra. Születésünk óta gondoljuk úgy, hogy mi ezt sokkal jobban csináljuk mint a nők, vagy bárki más, akiről úgy gondoljuk, hogy bármiben is fölé kerekedhetünk.

Elmondom akkor a véres valóságot!

Az, hogy ki és mennyi éve vezet nem jelent semmit. Az, hogy mennyi kilómétert vezettél le eddig, az nem jelenti azt, hogy te már biztosan tudod a dolgokat. Azt viszont igen, hogy lehetnek rosszul elsajátított dolgok a vezetési stílusodban, amelyekre el kell fogadnod a kritikát, be kell tudnod ismerni a hibákat és tudnod kell tenni ellene. Az, hogy a férfiak gondolkodása jelentősen eltér a nők gondolkodásától, az meg evolúció.

Az egész mondandóm csak azért fontos, mert pusztán tájékoztatásnak tettem fel egy videót, amely a forgózsámolyos pótkocsival való tolatásról szól. Erre érkeztek a kritikus megjegyzések, amelyekre egy-egy videóval fogok reagálni, megmutatva azt, hogy a vezetési évek és a levezetett kilóméterek is jelentéktelenek a gépkocsivezetés szempontjából. A tudatosság és a fejlődni akarás jelenti a JÓ gépkocsivezető személyiségének alapját, nem pedig a rutin!

Költöztünk, 70 nm-ből 50 nm-re…

2018 szeptember 22. szombat a nap, amelyen végleg elhagytuk a “nagyon drága albérletünket”, amelyet mindösszesen 12 évig laktunk.

Elkészítek majd egy összesítést, amelyben pontosan kiszámolom, hogy a bankok és a végrehajtó összesen mennyit szedett össze tőlünk, ebben megírom majd, a valódi számokat, természetesen a rendelkezésemre álló banki adatok alapján és alátámasztva mindezt, csak azért, mert szeretném, ha látná mindenki, aki hitelfelvétel előtt áll, hogy miért NE TEGYE.

De visszatérek a költözésemre, amely persze megviselte az egész családot. Szóval esőt jósoltak az időjárás szakik, azonban Isten ismét velünk volt és velünk is maradt…

Reggel 8 órakor érkezett a teherautó és 11 óráig csak a felpakolás zajlott, szerencsénkre minden befért és mindent sikerült egyszerre elvinnünk magunkkal.

Pakolás az új házba…

Persze sokat jelent, hogy egy 70 négyzetméteres ingatlan helyett egy 50 négyzetméteresbe költözünk, így nem mindennek jutott hely. Bútorokról, és sok-sok holminkról kell lemondanunk a helyhiány miatt.

Ami nem fért be…

De mit nyertünk?

Nyertük, hogy nyugalmat kapunk, mert a végrehajtó és a bankok egyszerűen eltűnnek az életünkből. Nyertük, hogy a panel lakás, amely a városban forgalmas helyen volt, családi házzá változott nagy telekkel, temérdek zölddel, olyan izgalmas dolgokkal, mint például erdő, állatok (bár ezek voltak a városban is, csak kétlábúak), virágok, gyümölcsfák, fű, saját melléképület, spájz, műhely, garázs…. És ami hirtelen és nagyon szembetűnő, az a gyerekeim mosolya és ténykedése….

A fiam első “fakardja”…

A fiam már a költözés alatt elkezdte gyártani ezt a remekművet, ami szerintem elképesztően jól sikerült… Eddig a Fő utcán, Kaposváron, volt lehetőségünk kardot vásárolni, persze kereskedői fondorlatos áron (drága, de legalább hamar tönkremegy). Személy szerint nagyon büszke vagyok a fiamra, mert életében először fordult vele elő, hogy önmaga gyárthatta le a játékát, nem pedig egy boltban, vásározónál jutott hozzá!

Azt még hozzáteszem, hogy ez idő alatt a kislányom, a saját szobáját rendezgette be, mint egy kis lakberendező és rettentően élvezte, hogy minden oda kerül, ahová szeretné…

A hétvége lezárása persze egy Európai Bizottsági döntés, amely ismét reményt ad a még devizahitellel küzdőknek a bizakodásra.

Megvallom, szerintem a napokban az igazságügyi minisztérium pezsgő életet élhet. Gondolom Trócsányi miniszter Úr (ez a talpig gerinces ember – persze csak talp felett nem az) igyekszik egy olyan jogszabályt kierőltetni magából, amely ismét visszamenőleg módosítja majd a törvényeket itt Magyarországon, azért, hogy ismét benyalj kedvezzen a bankoknak és ne lehessen az Európai jogharmonizáció jegyében egységes döntéseknek születnie. Ja, és a haveroktól nehogy eltűnjenek a források…. Ne adj Isten, esetleg vissza kelljen fizetni pénzeket….

2.0 azaz devizahitel után…

Hálás vagyok, hogy olyan helyzetben vagyok, amikor nem kell azon aggódnom, hogy miként lesz fedél a családom feje felett.

Idáig eljutni nem volt egyszerű, persze nem kizárólag magamnak köszönhetem. Részben a rossz döntéseimnek, részben pedig a a csodálatos megvezetésnek, amelyet több politikai párt (kettő, amelyből az egyik csak névleges létszámmal rendelkező párt, de a kétharmad élharcosa…) is véghez vitt az emberekkel.

Szóval Kaposváron vásároltunk lakást 2006-ban. Azok közé tartoztunk, akiknek a szülei nem tudtak előre megfinanszírozni egy lakást vagy egy házat, így kénytelenek voltunk vásárolni magunknak egyet.

Megláttuk és beleszerettünk egy magasföldszinti, 3 szobás panellakásba, amely a készülődő gyermekeinknek és nekünk is megfelelt…. Mivel nem tudtuk megvenni önerőből, ezért felvettünk egy, jobban mondva két deviza alapú hitelt, az akkor oly népszerű hitelközvetítők segítségével.

Az álmunk volt, rémálommá tette a bank és a kormány!

Mielőtt bárki is magyarázna, igen, ez az a fajta devizakölcsön, amelyet 2001-ben a FIDESZ tett elérhetővé a Magyar emberek számára és amelyben a bankok EGY DARAB DEVIZÁT SEM VÁSÁROLTAK GYAKORLATBAN külföldről, pusztán névlegesen forgatták a szerződésekben. Igen, az a fajta hitel, amelyet a FIDESZ 2014-ben okosan forintosított, hozzávetőleg 100%-al magasabb árfolyamon, mint a felvételkori árfolyam.

Így lett lehetséges, hogy 4,1 millió forintos hitel, 10 éves törlesztése után (hozzávetőleg 6 millió forint megfizetése után!), a forintosításkor 6,1 millió forinttal tartoztunk az OTP banknak egy devizaalapú, támogatott kamatozású és lakáskasszával kombinált devizaalapú és jelzálog fedezetű hitelre.

Ezzel párhuzamosan a Raiffeisen Bank által nyújtott 2,5 millió forintos (piaci kamatozású, szabad felhasználású jelzáloghitel!) hitelünk, 10 év törlesztés után, azaz megfizetett 6 millió forint után, a forintosításkor mindösszesen 5,9 millió forint tartozást mutatott a bank felé.

A végrehajtókkal, a “becsületes” hitelsegítséget nyújtókkal, az ügyvédekkel és a kormányunk (FIDESZ) által folytatott csatákat elvesztve, gyakorlatilag 0 azaz NULLA forint nyereséggel, sikeresen el tudtuk adni ingatlanunkat.

Magyarul, mehettünk a lakhatásunkra megoldást keresni, 46-40 évesen, egy 13 és 11 éves gyerekkel…

A bankokról és a végrehajtóról, majd később is írok, mert egyszerűen nem tudom nem elmondani, hogy mennyire felháborító az OTP Bank, a Raiffeisen Bank és a végrehajtók magatartása (pénzéhsége!)

Újrakezdünk, mert Isten mindvégig velünk volt és sok hozzánk hasonló sorsú emberrel és családdal ellentétben, nekünk megadatott a lehetőség, hogy újra elinduljunk, csak egy kis vidéki házban, de sokkal megfontoltabban, mint ezeddig bármikor!

Újrakezdés vidéken, kis családi házikóban!

Bejárás a munkahelyekre és az iskolába, kert és kertészkedés, építkezés, átalakítás, stb…, erről fogok írni és közben időnként dühöngök is majd minden bizonnyal.